Iyengar yoga

Iyengar yoga is genoemd naar de yogaleraar B.K.S. Iyengar. Mr Iyengar is geboren op 14 december in het jaar 1918 in India en heeft vanaf zijn 17de zijn leven gewijd aan hatha yoga. Hij ontwikkelde een opzienbarende en inspirerende vernieuwing in wat hij zelf de klassieke yoga volgens het achtvoudige pad (astanga yoga) noemt, beschreven in de yoga sutra’s van Patanjali. Mr B.K.S. Iyengar heeft yoga ontdaan van zijn mystieke reputatie. De vele volgelingen noemen de manier waarop zij yoga beoefenen Iyengar yoga.

Belangrijk en kenmerkend van Iyengar yoga is het ontwikkelen van kracht, uithoudingsvermogen en een correcte lichaamshouding. De houdingen worden met precisie en concentratie uitgevoerd, zodat de geest gefocust blijft tijdens de yogabeoefening. Even geen tijd om aan andere dingen te denken.

Mr Iyengar kwam ook op het idee om hulpmiddelen te gebruiken, zoals stoelen, riemen, blokken, dekens, touwen om het lichaam op natuurlijke wijze te openen. De bedoeling is niet zozeer om de constructie te ondersteunen, maar meer om maximaal te kunnen openen en strekken en om meer contact te krijgen met het lichaam. Iedereen kan yoga beoefenen, mede door het gebruik van hulpmiddelen.

De uitlijning van het lichaam is een belangrijk aspect van Iyengar yoga. Tijdens het uitvoeren van de asanas (houdingen) ontstaat evenwicht tussen links/rechts, voor/achter, onder/boven, evenwicht tussen ratio en gevoel, linker en rechter hersenhelft. Door het lichaam heen reis je naar de kern toe. Alleen vanuit contact met je kern/innerlijk kan je weer op een juiste manier naar buiten treden en als evenwichtig mens de wereld en sociale contacten aangaan. Door je lichaam zo exact mogelijk in balans te brengen, ontwikkel je uiteindelijk ook de geest, zegt grondlegger B.K.S. Iyengar.

B.K.S. Iyengar (yoga studio karuna Heiloo)
Yoga with equipment