Lesinformatie

Yogastudio Karuna is gevestigd te Heiloo. De lessen worden gegeven in klein groepsverband, zodat er voldoende ruimte is voor persoonlijke aandacht en begeleiding.

De lessen kunnen door iedereen worden gevolgd. Ongeacht leeftijd, conditie of gezondheid. Door het gebruik van hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld riemen, stoelen, touwen, blokken kan een ieder de positieve effecten van de yoga ervaren binnen zijn of haar eigen mogelijkheden.

Het is aan te raden om minimaal een uur voor de yogales niet meer te eten.

Het gebruik van bodylotion en/of handcrème is af te raden.

Het is prettig om tijdens de les makkelijk zittende kleding te dragen, zoals een legging/trainingsbroek en t-shirt en voor de laatste ontspanning een warm vest mee te nemen.

Belangrijk is dat je tijdens de les de grenzen van jouw lichaam met respect behandelt en vanuit dat respect de mogelijkheden leert kennen.

Je hoeft niet lenig te zijn. Het gaat bij yoga namelijk niet om het mooie plaatje, maar om de binnenkant. Jouw beleving en vooral het voelen en ervaren wat de houdingen bij je doen is belangrijk. Vergeet ook niet zo nu en dan te glimlachen tijdens het beoefenen van yoga, want juist als je ‘zacht’ wordt kan er heel veel moois gebeuren.

Belangrijke houdingen waaruit de lessen bestaan:

  • staande houdingen– deze geven mobiliteit in spieren en gewrichten, werken aan je uithoudingsvermogen en lichamelijke stabiliteit.
   De staande houdingen vormen de basis voor alle andere houdingen.
  • vooroverbuigingen– verlengen de wervelkolom en geven een gevoel van rust. Ze werken herstellend na vermoeidheid.
  • twistings/draaihoudingen– zijn een interne massage voor je buik en versterken onderrug en bekkengebied. Ze geven veerkracht en energie aan de wervelkolom en werken kalmerend op de geest;
  • achteroverbuigingen– geven lichamelijke alertheid en doordat de voorkant van je wervelkolom wordt gestrekt geven achteroverbuigingen een licht en energiek gevoel;
  • omgekeerde houdingen– ontwikkelen concentratievermogen en brengen lichamelijke en geestelijke rust. Ze verbeteren de bloedcirculatie en zorgen voor een goed hormoonbalans.
  • Ontspanningshouding/savasana– de lessen worden altijd afgesloten met een liggende ontspanning. Hierbij krijgt het lichaam en de geest gelegenheid om de uitwerking van de verschillende houdingen te laten inwerken.
Utthita Trikonasana yoga houding